Korv och Leverpastej

Supermysigt att göra tillsammans med någon eller några. Känns extra gott när man gör det själv och blir supergodare än korvarna och pastejerna som man köper. Om du gör pastejen lite grövre känns den nästan som en paté så det blir lite two in one ;) Trevligt att göra till ett tillfälle då de man lagat med kommer vara med. Jag, mamma och Janne träffades hos mig för att pyssla lite inför julen. Men det är så värt att om man har en middag med vänner laga t.ex. egen korv. Man kan nästa se det som att man tjänar tillbaka tiden när man kan ha enklare tillbehör till korven eftersom den är så god^^ Desutom ju oftare du gör den desto enklare och lättare känns det. Lättast för att få tag i allt är att ta sig till en saluhall eller en bod. Just fjälster är det som inte vanliga mataffärer har så ofta.


Leverpastej

500g lever (nöt, svin)

200g späck

100g fläskbog

1 msk smör

1 gul lök ca 150g

2 vitlöksklyftor

1,5 tsk torkad timjan

4 ansjovisfiléer

3 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

4 ägg

1 msk sirap

4 cl konjak

1 msk salt

0,5 tsk finmald svartpeppar, nymald

0,5 tsk kryddpepar

Ett stort eller två små finkrosade lagerblad

Mjölk för att lägga levern i dagen innan.

En två-liters bröd form eller två mindre

 

  1. Lägg levern i mjölk över natten. Förvärm ugnen till 200 ˚C. Hacka lök och vitlök och  låt den stekas gyllene i smöret. Ta i sirapen och timjanen och låt fräsa lite till. Ställ av och låt svalna
  2. Ta upp och torka av levern väl och  skär den, späcket och fläskbogen i bitar. Mal sedan lever, späck, fläskbog, löken och ansjovisen med köttkvarnens mellangrova eller fina skiva, mal om det en eller två gånger till om det önskas en slätare leverpastej. Man kan även köra det i en matberedare.
  3. Vispa ihop vetemjöl, grädde, ägg och blanda ner lite i taget i levermassan. Tillsätt kryddor och konjak. Stek ett provsmak i stekpanna och krydda mer om så behövs.
  4. Smörj formen. Häll smeten i formen, men inte ända upp till kanten. Sänk ugnstemperaturen till 175 ˚C efter en liten stund.
  5. Om du hällt smeten i en-liters formar tar det ca 25-35 minuter innan pastejen är färdig. Vi tog ut pastejen ur ugnen när den hade en innertemperatur om 75˚C, då blir pastejen väldigt saftig och inte så jättehård i konsistensen men håller ihop bra.

 

Om man vill göra lite extra fint så efter du smort formen lägg ut några, kanske tre, lagerblad och någon timjankvist lite snyggt i botten. Pudra botten med mejram och klä sen hela formen med tunna späckskivor, häll sedan smeten försiktigt över.

200g späck (mycket tunna skivor)

Några lageblad

½tsk torkad mejram

Ev timjankvist

 

Korv

250g       nötkött (färs)

250g       fläskkött (färs)

250g       riktigt fettig rimad fläsksida eller späck

150g       potatis

100g       gul lök

100g       fänkål

1,5-2 msk strösocker

2,5 dl      mjölk
1 msk     kalvfond
1,5 msk  smakrik torkad råsmarin, annars gärna färsk

1 tsk       malen nejlika

½ tsk      svartpeppar

½ tsk      kryddpeppar

1 msk     salt

1/2msk   potatismjöl

Ca 2 m   fjälster (tarmar)

Ev bommulssnöre för matlagning

  1. Koka potatisen mjuk. Hacka lök och fänkål i centimeterstora bitar, fräs dem mjuka i smör. Strö på sockret och karamellisera lite gyllene. Låt lök, fänkål och potatis svalna och skala potatisen.
  2. Mal nötkött, fläskkött, sidfläsk och de avsvalnade grösakerna. Mal gärna två gånger så smeten blir lite halvslät.
  3. Blanda ihop mjölk, fond, potatismjöl, rosmarin, malen mejlika, svartpeppar, kryddpeppar och salt. Blanda det sedan med allt det malda. Kör ett stekprov för att se om något ytterligare behövs.
  4. Om inte tarmen redan var tillräckligt rengjord när du köpte den så lägg den i kallt saltvatten 30 min och skölj därefter genom tarmen med kallt vatten. Trä sedan upp tarmen på en inoljad korvstoppare och spritsa ner smeten jämnt i tarmen. Undvik att få luftbubblor i korven. Om man råkar få luftbubblor i den så sticker man ett litet hål (med t.ex. en synål) eller om det går pressar ut luften. Fyll inte tarmen för hårt så det går att skruva till önskad storlek på korven. Knyt även om så önskas med bomullssnöre mellan korvarna.
  5. Korvarna håller sig sen ca två till tre dagar i kyl eller så frys in dem. Stek dem först och kör klart i ugnen eller koka dem i saltat vatten med lagerblad och kryddpeppar.

     


Pepparkakor



Någont som blivit en riktig svensk klassiker, pepparkakor, har sin högtid under vinterhalvåret, till julen. Om man får tid över på en kväll är det absolut värt att ta sig tid att sno ihop sin egna deg. Något som absolut är att rekommendera är att använda hel nejlika och kanelstång (gärna Sri Lanka kanel, finns att hitta i saluhallarna eller på t.ex. Cajsa Warg och ev delikatessbutiker) som man mixar själv, och färskriven ingefära. Du kanske rent av inte vill köpa färdig deg efter det;) Precis som med småkakor, bör inte degen arbetas för länge utan den ska bara precis bindas ihop. Något annat som det är värt att inskaffa, om det inte redan finns i köket, är en våg. Tacksamt när man ska baka, då det kan skilja sig så mycket på hur mjölet blir packat om man mäter i mått.

Pepparkaksdeg

550g    vetemjöl
6g       ingefära (gärna färskriven men ta gärna bort de största trådarna som blir när man river den, annars   
kanske andra tror att du tappat hår i degen ;)
6g       kryddnejlika
10g     kanel
1g       kryddpeppar (eller finmalen svartpeppar)
1g       salt
7,5g    bikarbonat
150g   rumstempererat smör
210g   ljus sirap
100g   strösocker
100g   brunt farinsocker (har du inte det hemma ta ev mörk sirap istället och 200g vanligt socker)
150g   vispgrädde 40 %

Skikta mjölet och de andra torra ingredienserna (kryddor och bikarbonat) i en bunke.
Tillsätt smöret och de övriga ingredienserna (viktigt att smöret verkligen är rumstempererat). Arbeta ihop degen så den håller ihop.
Lägg degen i plastfilm och låt stå och svälla minst till nästa dag.
Sätt ugnen på 200ºC
Kavla ut degen tunnt, mjöla bordet och kaveln lite om det behövs. tryck ut olika formar. Lägg på bakplåtspapper, pensla ev med mjölk om du vill få dem ännu knaprigare.
Baka pepparkakorna i ca 8-12 minuter beroende på storlek. Testbaka gärna en kaka först.




RSS 2.0