Att unna sig
Jag tycker alltid att det är lite trevligt efter en middag, eller när man kommer hem på kvällen och vill unna sig något, att ha chokladtryffel hemma. Här är en variant som man även kan lätt byta smak på. Använd t.ex. en rökig whisky istället för pernod och ta kakao runt, eller använd cointreau och rulla tryffeln i ett apelsinsocker.
Pernodtryffel med citronsocker
75g mörk choklad
50g smör
½dl grädde
15g florsocker
7 ml pernod, variera gärna med någon annan sprit
Kakao att rulla i eller det jag har på bilden citronsocker
Citronsocker: tvätta citronen ordentligt, finriv citronskalet och låt det torka i rumstemperatur, tar ca ett till två dygn. Blanda med socker när citronskalet går att smula. Använd en stor citron till ca 1,5 dl socker det ska smaka starkt av citron.
- Väg och mät upp allt.
- Koka upp grädden
- Hacka chokladen fint under tiden och lägg det i en metallskål, och ta även i florsockret (det är viktigt att den är i metall så när du häller på grädden att behållaren håller värmen så chokladen kan smälta jämt)
- Häll den kokande grädden över chokladen, rör tills det inte finns några klumpar (när man gör en sån här liten mängd så är det lätt att inte gräddens värme räcker för att smälta chokladen helt så ha ett vattenbad som du kan ställa skålen över).
- Klicka i smöret (det ska också bli helt smält)
- Sist ta i pernoden, smaka av så du tycker att det är bra smak. (men var försiktig med att ha för mycket sprit i för det gör att chokladen inte blir lika fast)
- Häll i en form med plastfilm, låt stelna, eller låt stelna i byttan och rulla till bollar
- När den är hård, kan du med hjälp av plastfilmen lätt ta upp tryffeln. För att lättare kunna skära önskade stora bitar värm kniven i varmt vatten men torka av vattnet från bladet när du ska skära. Och om tryffeln blir för mjuk så ställ in den i kylen i mellan åt.
- ”Rulla” bitarna eller bollarna i citronsockret.