Korv och Leverpastej

Supermysigt att göra tillsammans med någon eller några. Känns extra gott när man gör det själv och blir supergodare än korvarna och pastejerna som man köper. Om du gör pastejen lite grövre känns den nästan som en paté så det blir lite two in one ;) Trevligt att göra till ett tillfälle då de man lagat med kommer vara med. Jag, mamma och Janne träffades hos mig för att pyssla lite inför julen. Men det är så värt att om man har en middag med vänner laga t.ex. egen korv. Man kan nästa se det som att man tjänar tillbaka tiden när man kan ha enklare tillbehör till korven eftersom den är så god^^ Desutom ju oftare du gör den desto enklare och lättare känns det. Lättast för att få tag i allt är att ta sig till en saluhall eller en bod. Just fjälster är det som inte vanliga mataffärer har så ofta.


Leverpastej

500g lever (nöt, svin)

200g späck

100g fläskbog

1 msk smör

1 gul lök ca 150g

2 vitlöksklyftor

1,5 tsk torkad timjan

4 ansjovisfiléer

3 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

4 ägg

1 msk sirap

4 cl konjak

1 msk salt

0,5 tsk finmald svartpeppar, nymald

0,5 tsk kryddpepar

Ett stort eller två små finkrosade lagerblad

Mjölk för att lägga levern i dagen innan.

En två-liters bröd form eller två mindre

 

  1. Lägg levern i mjölk över natten. Förvärm ugnen till 200 ˚C. Hacka lök och vitlök och  låt den stekas gyllene i smöret. Ta i sirapen och timjanen och låt fräsa lite till. Ställ av och låt svalna
  2. Ta upp och torka av levern väl och  skär den, späcket och fläskbogen i bitar. Mal sedan lever, späck, fläskbog, löken och ansjovisen med köttkvarnens mellangrova eller fina skiva, mal om det en eller två gånger till om det önskas en slätare leverpastej. Man kan även köra det i en matberedare.
  3. Vispa ihop vetemjöl, grädde, ägg och blanda ner lite i taget i levermassan. Tillsätt kryddor och konjak. Stek ett provsmak i stekpanna och krydda mer om så behövs.
  4. Smörj formen. Häll smeten i formen, men inte ända upp till kanten. Sänk ugnstemperaturen till 175 ˚C efter en liten stund.
  5. Om du hällt smeten i en-liters formar tar det ca 25-35 minuter innan pastejen är färdig. Vi tog ut pastejen ur ugnen när den hade en innertemperatur om 75˚C, då blir pastejen väldigt saftig och inte så jättehård i konsistensen men håller ihop bra.

 

Om man vill göra lite extra fint så efter du smort formen lägg ut några, kanske tre, lagerblad och någon timjankvist lite snyggt i botten. Pudra botten med mejram och klä sen hela formen med tunna späckskivor, häll sedan smeten försiktigt över.

200g späck (mycket tunna skivor)

Några lageblad

½tsk torkad mejram

Ev timjankvist

 

Korv

250g       nötkött (färs)

250g       fläskkött (färs)

250g       riktigt fettig rimad fläsksida eller späck

150g       potatis

100g       gul lök

100g       fänkål

1,5-2 msk strösocker

2,5 dl      mjölk
1 msk     kalvfond
1,5 msk  smakrik torkad råsmarin, annars gärna färsk

1 tsk       malen nejlika

½ tsk      svartpeppar

½ tsk      kryddpeppar

1 msk     salt

1/2msk   potatismjöl

Ca 2 m   fjälster (tarmar)

Ev bommulssnöre för matlagning

  1. Koka potatisen mjuk. Hacka lök och fänkål i centimeterstora bitar, fräs dem mjuka i smör. Strö på sockret och karamellisera lite gyllene. Låt lök, fänkål och potatis svalna och skala potatisen.
  2. Mal nötkött, fläskkött, sidfläsk och de avsvalnade grösakerna. Mal gärna två gånger så smeten blir lite halvslät.
  3. Blanda ihop mjölk, fond, potatismjöl, rosmarin, malen mejlika, svartpeppar, kryddpeppar och salt. Blanda det sedan med allt det malda. Kör ett stekprov för att se om något ytterligare behövs.
  4. Om inte tarmen redan var tillräckligt rengjord när du köpte den så lägg den i kallt saltvatten 30 min och skölj därefter genom tarmen med kallt vatten. Trä sedan upp tarmen på en inoljad korvstoppare och spritsa ner smeten jämnt i tarmen. Undvik att få luftbubblor i korven. Om man råkar få luftbubblor i den så sticker man ett litet hål (med t.ex. en synål) eller om det går pressar ut luften. Fyll inte tarmen för hårt så det går att skruva till önskad storlek på korven. Knyt även om så önskas med bomullssnöre mellan korvarna.
  5. Korvarna håller sig sen ca två till tre dagar i kyl eller så frys in dem. Stek dem först och kör klart i ugnen eller koka dem i saltat vatten med lagerblad och kryddpeppar.

     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0