Pepparkakor



Någont som blivit en riktig svensk klassiker, pepparkakor, har sin högtid under vinterhalvåret, till julen. Om man får tid över på en kväll är det absolut värt att ta sig tid att sno ihop sin egna deg. Något som absolut är att rekommendera är att använda hel nejlika och kanelstång (gärna Sri Lanka kanel, finns att hitta i saluhallarna eller på t.ex. Cajsa Warg och ev delikatessbutiker) som man mixar själv, och färskriven ingefära. Du kanske rent av inte vill köpa färdig deg efter det;) Precis som med småkakor, bör inte degen arbetas för länge utan den ska bara precis bindas ihop. Något annat som det är värt att inskaffa, om det inte redan finns i köket, är en våg. Tacksamt när man ska baka, då det kan skilja sig så mycket på hur mjölet blir packat om man mäter i mått.

Pepparkaksdeg

550g    vetemjöl
6g       ingefära (gärna färskriven men ta gärna bort de största trådarna som blir när man river den, annars   
kanske andra tror att du tappat hår i degen ;)
6g       kryddnejlika
10g     kanel
1g       kryddpeppar (eller finmalen svartpeppar)
1g       salt
7,5g    bikarbonat
150g   rumstempererat smör
210g   ljus sirap
100g   strösocker
100g   brunt farinsocker (har du inte det hemma ta ev mörk sirap istället och 200g vanligt socker)
150g   vispgrädde 40 %

Skikta mjölet och de andra torra ingredienserna (kryddor och bikarbonat) i en bunke.
Tillsätt smöret och de övriga ingredienserna (viktigt att smöret verkligen är rumstempererat). Arbeta ihop degen så den håller ihop.
Lägg degen i plastfilm och låt stå och svälla minst till nästa dag.
Sätt ugnen på 200ºC
Kavla ut degen tunnt, mjöla bordet och kaveln lite om det behövs. tryck ut olika formar. Lägg på bakplåtspapper, pensla ev med mjölk om du vill få dem ännu knaprigare.
Baka pepparkakorna i ca 8-12 minuter beroende på storlek. Testbaka gärna en kaka först.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0