Jättetack, pumpalasagne

Som man ser, om man varit inne på min sida när den var ny, har sidan ändrats helt. Det är tack vare Hindersson, en kompis. Det minsta jag kunde göra var att bjuda på en god middag under allt slitande som från början beräknades ta en timme men sedan blev till fem och slutligen till elva timmars fixande.

 

Ibland när man improviserar blir inte allt som man tänkt, så min tänkta ravioli fick bli en lasagneliknande caneloni istället eftersom min färska pasta satt lite fast i varandra och fyllningen mer blev en röra.  Men allt blev minst lika gott som det var tänkt. Pumparöran, blev supergod och är perfekt att även ha som tillbehör till andra middagar. Eller så kan den användas till vegetarisk lasagne där man även varvar med tunt skivad squash, rödlök, morot och rotselleri mellan lasagneplattorna.

 

 

Recept: En lasagneliknande pastarätt med pumpafyllning och vitvinssås, ugnsbakade tomater och sallad. Ca2-3 p

 

1 kg butternut squash

300g färskost

2 små gula lökar eller en stor

2,5 msk tomatpuré

1 tärning hönsbuljong

1 tärning grönsaksbuljong

olivolja, salt, peppar, muskot

 

400 g färsk pasta i lasagneformat

200 g cocktailtomater

sallad, vi hade en blandning av krispsallad och ekbladssallad

 

1,5 dl grädde

40 g smör

40 g vetemjöl

ca 3dl vitt vin

timjan, gärna två färska kvistar annars ½ tsk torkad

parmesan

Ugnsbakade tomater (kan göras kvällen innan eller uteslutas om man inte har tid)

Skölj tomaterna och lägg på bakplåtspapper (om du använder kvisttomater så ha gärna kvar kvisten och om du använder stora tomater skär av toppen och botten så att tomaten kan stå när du halverar den). Ringla lite olja över, salta, peppra. Låt stå i ugnen tills de skrumpnar, ca 2 timmar på 120˚C.

 

Pumparöran

Skärbort skalet på pumpan och ta bort kärnorna, tvätta bort köttfruktstrådarna från kärnorna och låt torka dem för att senare rosta dem. Skär pumpan i centimeterstora kuber, lägg på bakplåtspapper och hacka en av lökarna, lägg löken på samma plåt. Ringla lite olja över och salta och peppra lite. Rosta i ugnen tills de blir mjuka, ca 20 min i 175˚C. När de är mjuka så ta över pumpan och löken i en bunke och mixa ihop med all färskost, tomatpuré, en halv hönsbuljongtärning och en halv grönsakstärning. Smaka av med salt och peppar.

 

Rosta pumpakärnorna med lite salt på bakplåtspapper i 175˚C, de är klara när de har fin färg och man kan höra att det knastar lite om dem.

 

Vitvinssås

Hacka den andra löken, smält smöret och fräs löken mjuk, tillsätt vitvinet och låt reducera till hälften. Vispa ut mjölet med grädden och tillsätt i kastrullen, rör hela tiden så det inte blir klumpar. Låt koka, om den tjocknar för mycket spä på med vatten. Smaka av med muskot, ta i timjan, en halv hönsbuljong och en halv grönsaksbuljong. Smaka av med salt och peppar i slutet.

 

Koka pastan efter anvisningar. Värm upp pumparöran om det behövs. Varva den sen med pumparöran genom att först lägga ett lager pasta på tallriken, sedan ett lager pumparöra, vik sedan över pastan och lägg mer röra. Avsluta med att vika så du får pasta på toppen, ringla vitvinssås över, hyvla lite parmesan. Garnera upp med några tomater och lite sallad, gärna dressad. Servera resten av tomaterna och salladen vid sidan av. Sist strö på lite rostade pumpakärnor.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0