Nypon

Härliga höst, man känner den friska och svala luften och ser att alla höstfärger börjar smyga fram. Det jag sprang på häromdagen var nyponen, som börjar bli riktigt fina. Troligtvis kände man igen nypon av en annan anledning när man var liten, haha, då plockade man dem för ett annat syfte… Då brukade man springa och leka och använda klipulvret som omger fröna i stenfrukten.

 

Orkar man gå ut och plocka nypon så är det läckert att lägga in dem i 123-lag (en del ättika, två delar socker och tre delar vatten som man kokar upp för att sockret ska lösa sig). Innan man häller på den varma lagen över nyponen måste man göra den tidskrävande rensningen av dem. Dela dem på mitten, gröp bort fröna utan att få med fruktköttet och ta bort lite av det svarta på kanterna. Jättegott att ha som avbrytare och garnityr till en rätt t.ex. en macka med pocherat ägg, bacon, någon grönsak (som krispig sallad och tomat) och en smaksatt majonäs.  Eller till en kötträtt med potatispuré och en god fastare köttgryta.

 

Om man vill göra klassikern nyponsoppa är det mindre tidskrävande att köpa torkade (recept). Om man är tedrickare så kan en trevlig variant vara att blanda i lite nypon i ett mer neutralt te. Då får man även en del av c-vitaminerna som nypon är så rikt av.

 


Kommentarer
Postat av: Ester

najs, ska testas! :)

2010-09-18 @ 22:21:15
URL: http://bixbite.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0